Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 13 Mart 2012 tarihli ve 28232 sayılı Resmi Gazete’de yayımladığı “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıklarının ve Sitlerin Tespit ve Tescili Hakkında Yönetmelik”in 8. maddesinin 6. fıkrasının iptali ve yürütmenin durdurulması istemi ile dava açılmıştır.
Yönetmelik”in 8. maddesinin 6. fıkrasında;
“3402 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrasının ( c) bendinde belirtilen, devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan kayalar, tepeler, dağlar ile bunlardan çıkan kaynaklar gibi tarıma elverişli olmayan sahipsiz yerler ile deniz, göl, nehir gibi genel sular ile yol, meydan, köprü, yeşil alan ve park gibi tescil ve sınırlandırması yapılmayarak tapu siciline kayıt edilmeyen alanlar için yukarıda belirtilen kayıt konulmaz.” düzenlemesine yer verilmiştir.
Bu düzenleme Anayasa’nın 63. maddesindeki Devletin, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlamak ve bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri almakla görevli olduğu hükmüne ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na ve Yasanın amacına açıkça aykırıdır. Bakanlık gerek uluslararası sözleşmeler gerek Anayasa gerekse 2863 sayılı Yasa çerçevesinde kültür varlıklarının korunması için gerekli önlemleri almak ve korunmaları için yapılması gereken işlemleri korumayı sağlayacak biçimde düzenlemekle yükümlüdür. Oysa Bakanlık kendisine verilen bu görevin aksine bu özellikteki alanların korunmasını sağlama görevini bir yana bırakmış ve rantsal değeri yüksek olan kent merkezlerindeki meydan ve parkları koruma kapsamı dışında bırakmaya yönelik bir düzenleme yapmıştır.
Bugün İstanbul başta olmak üzere pek çok kentimizde meydan, park yeşil alan gibi pek çok yer ve köprüler tarihi, mimari ve tasarım özellikleri nedeniyle korunmaya değerdirler. Bu yerlerin haritalama sonucunda tescil edilerek koruma altına alınmaları mümkün iken, “tescil ve sınırlandırması yapılmayarak tapu siciline kayıt edilmeyen alanlar için yukarıda belirtilen kayıt konulmaz” denilmek suretiyle koruma dışı bırakılması evrensel koruma ilkelerine aykırıdır.
Bu icerik 1090 defa görüntülenmiştir.
|