MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    DAVALAR
     
    Mimarlar Odasının, Anayasaya aykırılık iddiasında bulunduğu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62. maddesinin (h) bendinde yer alan “…veya her iki ortağın da mühendis olup %50 - %50 ortak olduğu…” ibaresi iptal edildi.

    Anayasa Mahkemesi, 4734 sayılı Kanun’un 62. maddesinin birinci fıkrasının 5812 sayılı Kanun’un 24. maddesiyle değiştirilen (h) bendindeki;

    “Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu veya her iki ortağın da mühendis olup % 50-% 50 ortak olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir.” biçimindeki son cümlesindeki “…veya her iki ortağın da mühendis olup % 50-% 50 ortak olduğu…”  ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE, karar vermiştir.

    22 Ağustos 2009 tarih 27327 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İhale Genel Tebliği’nin mühendis veya mimarların mezuniyet belgeleri ile ihalelere katılmalarını düzenleyen 43. maddesi ile “43.1 4734 sayılı Kanunun 62 nci maddesinin (h) bendi uyarınca; mühendis ve mimarların mezuniyet belgeleriyle elde ettikleri deneyimin, mühendis veya mimarların en az beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu veya her iki ortağın da mühendis olup % 50-%50 ortak olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilmesi mümkündür. Ancak; ortaklık oranları %50-%50 olan tüzel kişilere ilişkin düzenlemede her iki ortağın da mühendis olması koşulu aranacak olup, ortaklardan birinin veya her ikisinin de mimar olduğu % 50-%50 ortaklık oranları olan tüzel kişiler ortaklarına ait mezuniyet belgeleriyle ihalelere katılamayacaklardır…” şeklinde düzenleme getirilmişti.

    Söz konusu düzenleme ile yapım işi ihalelerinde, mimarların mezuniyet belgesiyle elde ettikleri deneyimi kullanabilmeleri için mimarlarla birlikte olsa dahi, ortak oldukları tüzel kişilerdeki hisse oranlarının %51 olması şartı getirilmişti. Buna karşın mühendis ortaklıklarında bu oranın %50 olabileceği hükmüne yer verilmişti. Yani mimarların gerek mimarlarla gerekse mühendislerle ortaklıklarında elde ettikleri deneyimi kullanmaları mühendis-mühendis ortaklıklarından ayrı ve kısıtlayıcı bir koşula tabi tutulmak suretiyle, mimarlar aleyhine bir durum yaratılmıştı. Her iki ortağın mimar olup %50-%50 ortak olduğu tüzel kişilerde mimarlar mezuniyet belgelerini iş deneyimi olarak kullanamaz iken, her iki ortağın mühendis olup %50-%50 ortak olduğu tüzel kişilerde mühendislere hak tanınmıştı. Mesleki faaliyetleri kapsamında yer alan yapım işleri ihalelerinde aday veya istekli olabilen mimarları doğrudan ilgilendiren dava konusu Tebliğ hükümleri ile Oda üyesi mimarların ihalelere katılımları haksız ve hukuka aykırı olarak kısıtlanmış ve iş alanlarının daraltılmıştı.

    Kamu İhale Genel Tebliği ile Yapı İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’ndeki ilgili maddelerin dayanağı olan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 62. maddesinin (h) bendinin “Bu bent kapsamında elde edilen deneyim mühendis ve mimarın beş yıldır en az % 51 hissesine sahip olduğu veya her iki ortağın da mühendis olup % 50-% 50 ortak olduğu tüzel kişiler tarafından da kullanılabilir” şeklindeki 3. cümlesinin iptali için de Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması talebinde bulunulmuştu. Danıştay bu talebimizi kabul ederek Yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

    Anayasa Mahkemesinin iptal kararı ile Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği ve Kamu İhale Genel Tebliğindeki ilgili düzenlemelerin dayanağı ortadan kalkmış olup, Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda yeniden düzenleme yapılması gerekmektedir.

    Kamu İhale Kanunu Anayasa Mahkemesi Kararı

    Bu icerik 2077 defa görüntülenmiştir.