MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Basın Açıklamaları
     
    Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi

    1 Nisan 2003

    Ormanların Korunması ve Geliştirilmesi

     

    Ankara, 01 Nisan 2003

    KAMUOYUNA...

    Hükümet, Anayasanýn “Ormanlarýn Korunmasý ve Geliþtirilmesi” baþlýklý 169 ve “Orman Köylüsünün Korunmasý” baþlýklý 170. Maddelerini deðiþtirme tasarýsý, tüm uyarýlarýmýza karþýn TBMM Anayasa Komisyonu’nda da benimsenerek TBMM gündemine gelmiþtir. Bu kapsamda;

    1) Devlet ormanlarýnýn, Devletçe yönetilir, iþletilir... ilkesi “ÝÞLETTÝRME” eylemini de kapsayacak biçimde deðiþtirilmektedir. Böylece; “devlet ormaný” sayýlan arazilerde, her türlü etkinlik yerli ve yabancý özel sermayeli kiþi ve kuruluþlara yaptýrýlabilecektir. Bu düzenleme kamu yararýna aykýrý uygulamalara yol açacak; orman köylüsünün çevrelerindeki ormanlardan yararlanma olanaklarýný kýsýtlayacaktýr.

    2) “Orman niteliðini yitirmiþtir” gerekçesiyle “orman sýnýrlarý dýþýna çýkarýlan” yerlerin HERKESE; i) devredilmesi, ii) tahsis edilmesi, iii) terk edilmesi, iv) kiraya verilmesi, v) üzerinde ayni hak tesis edilmesi ve vi) satýlmasý olanaklarý getirilmektedir: Böylece, yaklaþýk 5 milyar m2 Hazine arazisindeki her türlü iþgal, Anayasal dayanaklara kavuþturulmakta; bu arazilerin iþgalcilere daðýtýlmasýna yönelik uygulamalarýn kapsamý geniþletilmekte ve olanaklarý da artýrýlmaktadýr.

    3) “Orman niteliðini yitirmiþtir” gerekçesiyle “orman sýnýrlarý dýþýna çýkarýlan” yerlerin yalnýzca orman köylülerinin kalkýnmalarýnýn desteklenmesi amacýyla deðerlendirilmesi koþulu, bu gibi yerlerin satýlmasý yoluyla elde edilecek gelirden köylülere pay ayýrmaya indirgenmektedir. Böylece, orman köylülerinin kalkýndýrýlmasýna gerçekten de katkýda bulunabilecek anayasal bir olanak keyfi uygulamalara býrakýlmaktadýr.

    4) Orman köylerinin sýnýrlarý içinde kalan yerlerin bile gerektiðinde orman köylüsü olmayanlara da satýlabilmesi olanaðý getirilmektedir: Böylece, 17 bin orman köyündeki 8-9 milyon yurttaþýmýzýn onlarca yýldýr üzerinde yaþamaya çalýþtýklarý; yerleþmiþ olduklarý, tarým ve hayvancýlýk yapa geldikleri yerler de satýlabilecek; dahasý bu gibi yerleri, kullanýcý konumundaki orman köylülerin dýþýndaki kiþi ve kuruluþlar da satýn alabilecek; dolayýsýyla orman arazilerindeki yapýlaþma hýzlandýrýlýp yaygýnlaþtýrýlacaktýr.
    Siyasal iktidarýn 1982 Anayasasýnýn ormanlar ve orman köylüleri ile ilgili 169 ve 170. Maddelerini deðiþtirme giriþimleri öngörüldüðü gibi gerçekleþtirildiðinde; devletin mülkiyetindeki 20,7 milyon hektar orman arazisi, vurguncularýnýn yaðmasýna açýlmýþ olacaktýr. Bu koþullarda, ormancýlýk çalýþmalarýnýn tekniðine uygun yapýlabilmesi olanaklarý kalmayacak; orman köylüsünün çevrelerindeki ormanlardan yararlanabilme ve kalkýndýrýlmasý olanaklarý kýsýtlanacaktýr. Yürürlükteki “Orman niteliðini yitirmiþtir” gerekçesiyle “orman sýnýrlarý dýþýna çýkarma” uygulamalarýna dayanak olan anayasal ve yasal düzenlemeler deðiþtirilmedikçe bu durum süreklilik kazanacak; çözümlenmesine çalýþýlan sorun kesinlikle çözümlenemeyecek ve her zaman gündemde kalacaktýr.
    Kamuoyuna saygýyla duyuruyoruz.
    Türkiye Ormancýlýk Kooperatifleri Merkez Birliði (OR-KOOP) TARIM-ORKAM-SEN TMMOB Orman Mühendisleri Odasý TMMOB Çevre Mühendisleri Odasý TMMOB Mimarlar Odasý TMMOB Peyzaj Mimarlarý Odasý TMMOB Þehir Plancýlarý Odasý TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasý Türkiye Ormancýlar Derneði TEMA KÝGEM Doðal Hayatý Koruma Derneði Doðal Hayatý Koruma Vakfý (WWF-TR) Türkiye Ziraatçýlar Derneði Ankara Barosu VE OR- KOOP’ a Baðlý Bölge Birlikleri Sinop Bölgesi Or. Koop. Birliði Artvin Bölgesi Or. Koop. Birliði Bolu Bölgesi Or.Koop. Birliði Zonguldak-Bartýn-Karabük Ýl ve Ýlçeleri Or- Koop. Birlikleri Bursa Bölgesi Or. Koop. Birliði Ordu-Giresun Bölgesi Or. Koop. Birliði Araç-Daday-Ýhsangazi ve Köyleri Or- Koop. Birlikleri Azdavay-Pýnarbaþý Ýlçeleri Or- Koop. Birlikleri Kastamonu Köy Kalk. ve Tarýmsal Amaçlý Koop. Birliði Ankara Bölgesi Or. Koop. Birliði Muðla Bölgesi Or. Koop. Birliði Çanakkale ve Çevre Köy Kalk. ve D. Tarýmsal Amaçlý Koop. Birliði Türkiye Biyologlar Derneði ÇEKÜL Kýrsal Çevre ve Ormancýlýk Sorunlarý Araþtýrma Derneði Kuþ Araþtýrmalarý Derneði Orman Teknikerleri Derneði Yeþil Artvin Derneði Pamukkale Arama Kurtarma Doða Sporlarý Derneði (PAKDOS) Su Altý Araþtýrmalarý Derneði Yeþil Adýmlar Çevre Eðitim Derneði Doða Derneði Ege Doðal Yaþamý Koruma Derneði Ýstanbul Su Giriþimi Manisa ve Çevre Köy Kalk. ve D. Tarýmsal Amaçlý Koop. Birliði Edirne ve Çevre Köy Kalk. ve D. Tarýmsal Amaçlý Koop. Birliði Kütahya ve Çevre Köy Kalk. ve D. Tarýmsal Amaçlý Koop. Birliði Burdur ve Çevre Köy Kalk. ve D. Tarýmsal Amaçlý Koop. Birliði Muðla ve Çevre Köy Kalk. ve D. Tarýmsal Amaçlý Koop. Birliði K.Maraþ Bölgesi Or. Koop. Birliði Karabük Bölgesi Or. Koop. Birliði Kütahya Bölgesi Or. Koop. Birliði Mersin Narenciye ve Tarým Ürünleri Koop. Birliði

    TMMOB MİMARLAR ODASI MERKEZ YÖNETİM KURULU

    Bu icerik 1096 defa görüntülenmiştir.