|
Basın Açıklamaları |
|
Sağlıklı Kentleşme, Sağlıklı Yapılar İçin Hemen, Simdi!" |
16 Mayıs 2003
TMMOB Mimarlar Odası Merkez Danışma Kurulu 9, 10, 11 Mayıs 2003 günleri Bursa'da toplanmıştır. Mimarlık ve mimarlıkla ilgili ülke sorunlarının, imar uygulamalarıyla ilgili yasal düzenlemelerin ele alındığı toplantıda aşağıdaki bildirilerin oybirliği ile kamuoyuna duyurulmasına karar verilmiştir.
TMMOB Mimarlar Odası Merkez Danışma Kurulu Bildirileri
3
SA?LIKLI KENTLEŞME, SA?LIKLI YAPILAR İÇİN HEMEN, ŞİMDİ!
Bingöl depremi, "orman vasfını yitirmiş" orman alanlarının satışı, imar affı söylentileri, kıyı rejiminin değiştirilmesi, bazı bakanlıkların birleştirilmesi gibi kamuoyunun ilgi duyduğu konuların yoğunlaştığı bir döneme denk geldi. Deprem bizlere bütün bu yoğunluk içinde, zaten sağlıksız, çarpık, plansız, yağmacıların eline düşmüş kentlerimizi ve bu kentlerimizin sağlıksız çevreler, sağlıksız yapılar üreten imar düzenini, bilimsel yaklaşımlarla ele almamız gerektiğini tekrar hatırlattı.
1. Öncelikle yapılı fiziki çevreyi oluşturan tüm kaçak yapılar, kullanım biçimleri, mülkiyet özellikleri ve üzerindeki yapıların inşa bilgilerini içerecek şekilde tespit edilmelidir.
2. Yapılı fiziki çevreyi oluşturan bütün yapıların olası afetler öncelikle deprem tehdidi karşısında can ve mal güvenliği açısından dayanıklılığı açıkça ortaya konmalıdır.
3. Yapı denetimi yapılaşma bütünlüğü içinde ele alınmalı, bilimsel ve sistematik bir temele oturtulmalıdır. Yapı üretiminde uyulması ve uygulanması zorunlu yapı standartları geliştirilerek, yapı denetimine esas kıstaslar geliştirilmelidir.
4. Kent ve kır alanlarının, mevcut ekonomik-sosyal ve siyasal sistemin yıllardır sürdürdüğü politikalar çerçevesinde güvensiz, plansız ve ranta dönük olarak yapılaşması, toplumsal gelişmenin önündeki en önemli engeli oluşturmaktadır. Kentlerin ve yaşam alanlarının kaybedildiği bu süreç kentlerin ve yaşam çevrelerinin yeniden planlanmasıyla dönüştürülmelidir.
5. Barınma ve konut hakkı temel insan hakları bağlamında ele alınmakla birlikte bu hakkın kullanılması, kaybedilen veya işgal edilmiş alanlar için planlama kararlarına uymayacak biçimde, yeni mülkiyet ilişkileri doğuracak hukuki düzenlemeler haline getirilmemelidir.
6. Hiçbir orman bilim ve fen bakımından orman niteliğini kaybetmez, ancak insan eliyle bozulabilir. Öncelikle üzerinde yerleşme olmayan ve yasanın 2b maddesine giren alanlar tekrar orman haline dönüştürülmelidir.
7. Genel bir imar affı ve kaçak yapılaşmanın satış yoluyla meşrulaştırılması gibi sağlıksız kentleşmeyi onaylayan ve sürekli kılan yaklaşımlar yerine, kentlerin rehabilitasyonunu hedefleyen planlama ve imar düzenlemeleri hukuken geliştirilmelidir.
TMMOB MİMARLAR ODASI
17 Mayıs 2003, Ankara
Bu icerik 1195 defa görüntülenmiştir.
|
|
|