MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Basın Açıklamaları
     
    GÜNEY ASYALI MIMARLARA DAYANIŞMA MESAJI

    3 Şubat 2005

     
    Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci tarafından, Güney Asya’da yaşanan tsunami felaketinin etkisi altında kalan Endonezya, Sri Lanka, Maldivler, Malezya, Tayland, Hindistan, Myanmar, Bangladeş ve Doğu Afrika ülkelerindeki mimarlık örgütlerine gönderilen dayanışma mesajı aşağıda yer alıyor. Bu mesajın yanısıra, Sri Lanka Mimarlar Enstitüsü (IAI) ve Endonezya Mimarlar Enstitüsü (SLIA) tarafından kendi bölgelerinde yeniden yapılanma programlarının oluşturulması için başlattıkları yardım kampanyalarını duyuran mektupları da sunuyoruz.

    “Değerli Meslektaşlarımız,

    Haftalardır Güney Asya’daki deprem ve tsunami felaketinin inanılmaz boyutları karşısında şaşkınlık ve üzüntü içindeyiz. Bu kadar büyük boyutlarda olmasa bile, yakın geçmişte ülkemiz tarihinin en büyük depremlerinden birini yaşamış meslektaşlarınız olarak, sizlerin içinde bulunduğunuz durumu ve zorluğunu tahmin edebiliyoruz…

    Bizler, bu felaketi de diğerleri gibi dünya medyasından izledik ve olanlar karşısında gerçek nedenlerin neler olduğu konusunda da yine aynı medyanın verdiği bilgilerle yorumlar yapabildik. Ancak, geçen günlerde UIA 2005 İstanbul Kongresi (Temmuz-2005) Bilim Komitesi Toplantısı nedeniyle ülkemize gelen Endonezya Mimarlar Enstitüsü Başkanı Sayın Budi Sukada ile yaptığım görüşmede, yaşamakta olduğunuz zor günlerin küresel medyada yer almayan yönlerini de öğrenme fırsatı buldum.

    Bunlar arasında, özellikle yeni barınma mekânları için ülkelerinize yardım etmek isteyen kimi batılı devletlerin, bu amaçlar için gerçekleşecek yatırımların da kendi firmalarınca gerçekleştirilmesi koşulunu öne sürmeleri, dünyanın içinde bulunduğu durumu göstermesi bakımından da çarpıcıdır. İnsani duyguların yerini “felaketten bile yararlanma” hesaplarının aldığı bu gibi tutumlar, yaşanan akıl almaz sonucun önemli bir nedeninin de dünyadaki “küresel adaletsizliğe” bağlı dengesiz gelişme olduğunu göstermektedir…

    Aynı görüşmemizde, sayın Başkan Budi Sukada’nın işte bu gibi yaklaşımlar karşısında da “dikkatli” olduklarını belirtmesi; ve gerçek niyeti dayanışma değil, “bu felaketten para kazanmak” olduğunu anladıkları yardım kaynaklarına bu olanağı vermeyeceklerini söylemeleri, özelikle 3. dünyanın mimarları açısından da ders alınacak bir durumu özetlemiştir…

    Nitekim, bizler de bu büyük felaketin yüz binleri aşan insan kaybına ve olağanüstü boyutlardaki kentsel ve çevresel yıkımlarına şaşkınlık ve üzüntü içinde bakarken, böylesi bir doğa olayı karşısındaki çaresizliğin sadece “yazgı” olmadığının farkındayız.

    Hükümetlerinizin, deprem ve tsunami riskleri karşısında, özellikle mimarlık, mühendislik ve şehircilik alanında yeterli ve güvenli politikalar izleyip izlemediklerini bilemiyoruz. Ancak, bu konuda gayretleri olsa bile, tarihsel kökleri sömürgeciliğe kadar uzanan bugünkü tek kutuplu küresel ekonominin, dünyanın geniş bir bölgesini bu gibi felaketler karşısında hazırlıksız ve çaresiz bırakan durumlara mahkum ettiğini de şimdi çok daha açık bir şekilde görebiliyoruz…

    Bu nedenlerle, 2005 yılı Temmuz ayında İstanbul’da yapılacak olan UIA 22. Dünya Mimarlık Kongresi’nde, Güney Asya’daki deprem ve tsunami felaketini hem mimarlık ve şehircilik açısından, hem de sosyal, ekonomik ve küresel kalkınma politikaları bağlamında ele alacak bir uluslararası forumu “sizlerle birlikte” gerçekleştirmeyi öneriyoruz. Bu forumda dünya mimarlarına ve dünya kamuoyuna vereceğiniz bilgiler ile uluslararası boyutta yapılacak değerlendirmelerin, hem ülkenize hem de tüm ülkelere çok yararlı sonuçlar vereceğine inanıyoruz…

    Sizlere bir kez daha içten geçmiş olsun dileklerimizi iletirken, UIA’nın başlatmış olduğu dayanışma kampanyası kapsamında bizlerin de tüm olanaklarımızı seferber edeceğimizi bilginize sunuyorum.

    Tüm meslektaşlarımıza selam ve sağlık dileklerimizle.”

    ______________________________________________________

    UIA, Paris, 17 Ocak 2005

    DAYANIŞMA İÇİN MİMARLARA DAVET
    Birçok Asya ülkesinde yıkıma neden olan dramatik tsunami felaketinin ardından, tüm dünya mimarları olarak, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin sesi aracılığıyla bu yıkıcı depremin ve sonuçlarının etkisinde kalan afetzedelere iyi dileklerimizi ve desteğimizi belirtmek istiyoruz. Bu yıkımın etkisi altında kalan halkların ve ülke yönetimlerinin daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde sergiledikleri dayanışma çok büyük saygı duyulacak nitelikte olup, tüm dünya halklarının da buna benzer bir dayanışma ile davranması gerektiğini göstermektedir. UIA, yardıma ihtiyaç duyan tüm kesimlerini, UIA ve tüm dünyadaki meslektaşların ne tür bir yardım yaparak katkıda bulunabilecekleri konusunda bilgilendirmeye davet etmektedir. Bazı üye kesimler şimdiden birtakım yardım programları düzenlemişlerdir. Felaketten önemli derecede etkilenen Sri Lanka kesimi, mali yardım konusundaki başlattığı kampanyanın UIA tarafından tüm dünyaya bildirilmesini talep etmiştir.

    Sri Lanka Mimarlar Enstitüsü’nden Mali Yardım Talebi
    Sri Lanka Mimarlar Enstitüsü (SLIA), tsunamiden etkilenen insanların yeniden barınma çevrelerine kavuşturulmaları için bir yardım kampanyası başlatmıştır. Bu kampanya, Sri Lanka Kentsel Gelişim Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde gerçekleştirilmektedir. Mali Yardım Komitesi, SLIA Konseyi üyesi olan mimar Jayantha Perera’nın başkanlığında ve mimar Roland Silva’nın himayesinde gerçekleştirilmektedir. Bu amaçla, “TSUNAMI KURBANLARININ YENİDEN BARINMASI İÇİN MİMARLARIN YARDIM KAMPANYASI”; adında bir banka hesabı açılmıştır. (Bank of Ceylon, Torrington Square Branch, Colombo 07, Sri Lanka, Hesap no: 004530207698. M/s Ernst & Young Mali Denetçi olarak seçilmiştir. Banka hesabının Swift Kodu BCEYLKLX’tir.)

    Daha fazla bilgi için:
    Sri Lanka Mimarlar Enstitüsü
    120/7 Vidya Mawatha
    Colombo 7 Sri Lanka
    T: (00 94 11) 269 71 09 – 269 17 10
    F: (00 94 11) 268 27 57
    E: sliagen@sltnet.lk
    slisec@slnet.lk

    ______________________________________________________


    UIA, Paris, 17 Ocak 2005

    ENDONEZYA’DA YENİDEN YAPILANMA VE İYİLEŞTİRME PROGRAMI
    Endonezya, Asya’nın güneyini vuran dramatik tsunami felaketinden en çok yara alan ülkelerden biridir. Bu felaketin ardından, Endonezya Bayındırlık Bakanlığı, Endonezya Mimarlar Enstitüsü’ne (IAI) 2005 yılının ortasında başlatılacak olan yeniden yapılanma ve iyileştirme programlarında hükümet kurumlarına destek olmak amacıyla yapı sektöründe görev alan tüm meslek adamlarından oluşan bir çalışma ekibi kurulması konusunda eşgüdüm çalışması yapması için çağrıda bulunmuştur. Enstitü Başkanı Budi Sukada şöyle demektedir: Tüm dünyadan mimarların sürekli ve verimli bir şekilde katılımını öngören bir çalışma yapılması gündemdedir. Bu konudaki çalışma takvimimiz oluşturulduğunda, bu takvimi, tüm dünyadan mimarların bu yeniden yapılanma ve iyileştirme programına katılmaları konusunda bir çağrı yapması için UIA’ya göndereceğiz. Böylece mimarların, bazı meslektaşları zor durumda olduğunda nasıl birleştiklerini de göstereceğiz”.

    Uluslararası Mimarlar Birliği olarak, bu trajedinin kurbanlarına desteğimizi bir kez daha yinelemek istiyor; Endonezyalı mimarlara ve enstitülerine gerçekleştirecekleri ulusal yenilenme planında yardımcı olmaya her zaman hazır olduğumuzu belirtiyoruz.

    Bu icerik 1110 defa görüntülenmiştir.