21 Eylül 2006
21 Eylül 2006
TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Diyarbakır’da toplandı. Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu ile birlikte yapılan değerlendirmelerde Diyarbakır kentinin imar hareketleri, bölgedeki yapılı çevre kalitesinin yükseltilmesi ve sağlıklı çevre oluşturulması önündeki sorunlar, bölgenin en hayati dertlerinden olan göç ve göçe bağlı olarak yaşanan yapılaşma sorunları ele alınarak aşağıdaki basın açıklamasının yapılması uygun görülmüştür.
MİMARLAR ODASI, ÜLKEMİZDEKİ FARKLILIKLARIN
BİZLERİ BİRBİRİNDEN AYIRAN DEĞİL,
KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZİN BİR PARÇASI OLDUĞUNU
DİLE GETİRMEKTEDİR
Diyarbakır tarih boyunca değişik sebeplere dayalı olarak göç almış veya göç vermiştir. Son dönem içerisinde meydana gelen göç olgusunu ise bölgede yaşanan yirmi yıllık çatışma ortamına bağlı olarak güvenlik gerekçesiyle boşaltılan köylerden gelen göçzedeler oluşturmaktadır. Bu göç dalgası ile birlikte kentte, başta yerleşim ve barınma sorunu olmak üzere sağlık, eğitim ve beslenme sorunları bir çığ gibi büyümüş, bu durum kentin üzerine bir karabulut gibi çökmüş ve kentin soluğunu kesmiştir.
Göç olgusu kentin sosyal hayatını da etkilemiş “kent ve kentlilik” bilincine sahip olmayan zorunlu göç mağdurlarına ne geri göçün şartları oluşturulmuş ne de onları kentte adapte edebilecek sosyal projeler geliştirilmiştir. Göçün rant politikaları ile birleşmesi ile, az katlı konutlar yıkılarak yerlerine sağlıksız, kimliksiz, yüksek katlı konutlar yapılmış, plansız yıkımlarla yeşil alanlar yok edilmiş, sivil, resmî, tarihî mimari eserler, tarihî değerlere sahip sokaklar ciddi tahribatlara uğramış ve kentin kültürel kimliği yok edilmeye terk edilmiştir. Ve ne yazık ki bu yıkım süreci hâlâ devam etmektedir.
Diyarbakır’da patlayan bombalar yine acı, gözyaşı, ölüm ve yıkım getirmiş, kurbanlar masum insanlar, çocuklar ve bebekler olmuştur. Oysa çocuklar 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde oyuncak silahlarını toprağa gömerek, büyüklere “savaşları bitirin, barışı sağlayın” mesajı vermişlerdi. Ama olmadı, başaramadılar. Yıllardır süren çatışmaların, sorunları çözmek yerine içinden çıkılmaz hale getirdiği ortadadır. Toplumda demokrasi kültürünün yaygınlaştırılması, herkesin ihtiyacı ve hakkı olan barış ortamının sağlanması, silahların susması için, barış çağrılarının daha güçlü bir şekilde dile getirilmesi gerektiği kanısındayız.
Kalıcı bir ülke ve dünya barışının tüm insanlığın ortak amacı olması, bunun gerçekleştirilmesi için de bireylerin, kurumların olağanüstü çaba göstermeleri gerektiğine inanıyoruz. Çatışma yerine uzlaşma kültürünün benimsenmesi, demokratik bir toplum olmanın vazgeçilmez koşullarındandır. İnsan hayatını kutsal kabul eden, barışı tüm değerlerin üzerinde gören insancıl düşünce, ancak bu anlayışın özümsenmesi ile gelişebilir.
Sonuç olarak, hangi etnik, dini, politik görüşe sahip olursa olsun her onurlu insanın ülkemizde yaşanan siyasal, ekonomik ve toplumsal gelişmelere kaygı ile baktığını biliyoruz. Mimarlar Odası, ülkemizdeki farklılıkların bizleri birbirinden ayıran değil, kültürel zenginliğimizin bir parçası olduğunu her fırsatta dile getirmekte, toplumsal barış ortamının sağlanmasına yönelik her türlü çabayı desteklemekte ve içinde yer almaktadır.
TMMOB MİMARLAR ODASI GENEL MERKEZİ
TMMOB MİMARLAR ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ
TMMOB MİMARLAR ODASI GENEL MERKEZİ
TMMOB MİMARLAR ODASI DİYARBAKIR ŞUBESİ
Bu icerik 1211 defa görüntülenmiştir.
|