29 Temmuz 2008
24-25 Temmuz 2008’de Çanakkale’de yapılan TMMOB Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu toplantısında kararlaştırılan, Anadolu’muzun savunmasının simgesi olan Çanakkale kenti ve yakın çevresindeki gelişmelere yönelik olarak hazırlanan basın bildirisi aşağıda kamuoyuna sunulmaktadır.
Çanakkale ili ve yakın çevresi barındırdığı başta 3 millî park alanı olmak üzere, uluslararası önemi olan sayısız doğal, kültürel ve tarihsel özelliklere sahip ender coğrafyalardan biridir. Gelibolu, Troya ve Kazdağı Millî Parklarıyla ünlenen bu coğrafyanın, uzak ve yakın tarihimizde yaşanan birçok savaşa konu olması, bu bölgeye, evrensel barış özlemi ve bağımsızlığımızı geleceğe taşıyarak övünebileceğimiz efsanevi bir karakter kazandırmıştır.
Ne yazık ki, bu coğrafyaya yönelik saldırılar, günümüzde başka boyutlar kazanarak sürmektedir:
- Çanakkale’ye özel projelerle yük getirmekte olan, ancak yargı tarafından iptal edilen 1/100.000 İstanbul Metropoliten Planının, yeniden onaylanması gündemdedir.
- 1998 yılında uluslararası bir fikir projesi yarışmasıyla elde edilen “Gelibolu Barış Parkı Projesi”ne ilişkin uygulamalar, “barış” kavramından giderek uzaklaşıldığını göstermektedir.
- Troya Millî Parkı, yapılan tüm planlama çalışmalarını göz ardı eden girişimlerle kültür endüstrisinin bir iş alanı haline getirilmek istenmektedir.
- Kazdağı (İda), Homer’den beri su, toprak, hava gibi varsıllıklarıyla yazının konusu olmuştur. Mitolojinin, arkeolojinin, tarihin ve tarımın birikimleriyle İda, gerçekten altından çok üstüyle değerlidir. Kaldı ki insan yaşamı başka hiçbir değerle karşılaştırılamaz. Yurdumuzun ve yeryüzünün birçok yeri gibi anamalcı altıncılar, tam bir talancı davranışıyla Kazdağı’na da saldırmışlardır. Son olarak Bergama’da hukuk dışı olarak yaptıkları gözler önündedir.
Bu olumsuz gelişmelere karşı, Mimarlar Odası olarak görüş ve önerilerimiz şunlardır:
- İstanbul Metropoliten Planı olarak sunulan bölge ölçeğindeki plan yeniden onaylanmamalı; ülke planından kent planlamaya uzanan planlama bütünselliği sağlanmalı, Çanakkale ve Çanakkalelileri dikkate alan bir Marmara Bölgesi Bölge Planı’na ulaşılmalıdır.
- Bu süreçte antik çağlarda TROAS olarak adlandırılan bölgenin turizm potansiyelini ortaya çıkartacak, koruma / kullanma dengesini gözeten, tüm doğal ve kültürel değerleri ve millî parkları bütüncül bir planlama anlayışı ile ele alan bir turizm planlaması ve alan yönetimi Bölge Planının önemli bir girdisi olarak değerlendirilmelidir.
- “Gelibolu Barış Parkı Projesi”nin barış kültürünün sembolü olarak uygulanması süreci hızlandırılmalıdır.
- Uzun Devreli Gelişme Planı tamamlanan Troya Millî Parkı’nda, planın uygulama süreci hızlandırılmalı; bu planla tanımlanan Troya Müzesi projesi, Gelibolu’nda olduğu gibi hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak biçimde uluslararası mimari proje yarışması ile elde edilmelidir.
- Kazdağı’nı ve ülke olarak geleceğimizi tahrip edecek altın madeni girişimlerine son verilmelidir.
Bu nedenlerle bölge yeniden savunulmayı beklemektedir. Geçmişte Çanakkale Boğaz Köprüsü, Assos Sahil Yolu ve daha birçok girişime kararlılıkla karşı durarak belirgin başarılar gösteren Çanakkale halkının bunu başarabileceğine inanıyor ve Çanakkale coğrafyasının bu saldırılara karşı savunulması için tüm sorumluları uyarıyoruz. Bütün sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının ve halkımızın bu duruma karşı çabalarını, Troya ve Çanakkale savaşlarında olduğu gibi yörenin güçleriyle birleştirmeye çağırıyoruz.
Bu icerik 1301 defa görüntülenmiştir.