MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Basın Açıklamaları
     
    Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin Oda’ya açtığı davada yargıdan “ret” kararı

    4 Temmuz 2012

    Mimarlar Odası tarafından “sahte diploma” kullanan şahısların gündeme getirilmesi üzerine; bu konuda işbirliği ve çalışma yapmak yerine Oda’ya dava açma yolunu tercih eden Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi tarafından açılan manevi tazminat davasını yargı reddetti ve yapılan suç duyurusuna ilişkin olarak takibata yer olmadığına karar verdi.

    Mimarlar Odasının, sahte diploma ve denklik belgesi kullanarak Odaya kaydolmuş şahıslar hakkında, kamuoyunu bilgilendirme amaçlı yapmış olduğu basın açıklamasına yönelik olarak Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi “kişilik haklarına basın yolu ile saldırı” gerekçesiyle TMMOB’ye karşı 250.000 TL manevi tazminat davası açmıştır. Ayrıca “iftira ve hakaret” suçlamasıyla yine TMMOB Yönetim Kurulunu muhatap göstererek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyette bulunmuştur.

    Hakaret ve iftira suçlamasına yönelik olarak Cumhuriyet Savcılığı “basın açıklamasının içeriğinin meydana gelen olayın kamuoyuyla paylaşılması amacı taşıdığından ve dava açılmasını gerektirir nitelikte delil bulunmadığından takibata yer olmadığına” karar vermiştir. Tazminat davası ise TMMOB ile birlikte yürütülmüş ve Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, “Bildiri içeriği gereği davacı üniversiteye yönelik özellikle kişilik haklarına saldırı niteliğinde bir yazı yazılmadığı görünen gerçeğe uygun olarak bu konuda toplumun dikkatini çekmek, görevlileri uyarmak amacı ile bir basın bildirisi yayınladığı anlaşılmıştır. Davacının kişilik haklarına saldırı niteliğinde ağır eleştirisel mahiyette sözler bulunmamaktadır. Bu nedenle kişilik haklarına saldırı mevcut olmadığından yerinde görülmeyen davanın reddine” karar vermiştir.

    Davalar sürüyor…

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan beş üniversite ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığı ile yapılan yazışmalar sonucu Odamıza üyelik kaydı yapılan 42 kişi adına düzenlenmiş lisans diplomalarının ve/veya diploma denklik belgelerinin sahte olduğu tespit edilmiştir. Bugüne kadar tespit edilen bu 42 kişi hakkında sahte resmi belge düzenlemek ve kullanmak ile 3458 sayılı Kanuna muhalefetten dolayı suç duyurusunda bulunulmuş olup, yapılan yargılamalar sonucunda 21 kişi hakkında mahkumiyet kararı verilmiş olup, diğerleri ile ilgili takibat devam etmektedir.

    Bu kapsamda belgelerin orijinal olup olmadığı konusunda araştırma yükümlülüğü bulunan YÖK Başkanlığı’nın bu yükümlülüğünü yerine getirmeksizin denklik belgesi vermesi nedeniyle denklik belgelerinde imzaları bulunan, dönemin YÖK Başkan Vekilleri hakkında görevlerini kötüye kullanmaları nedeniyle suç duyurusunda bulunulmuştur. Soruşturma Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu’ndan görevsizlikle, haklarında soruşturma açılmak üzere YÖK Başkanlığına gönderilmiştir. Aynı konuyla ilgili olarak TBMM’de soru önergesi verilmiştir... 

    Sahte Diploma Tazminat Davası
    Basın Açıklaması Savcılık Kararı

    Bu icerik 1487 defa görüntülenmiştir.