MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Haberler
     
    Konya'da Kent ve Mimarlık, UYGARLIKLARIN İZİNDE, Cumhuriyet

    8 Temmuz 2004

    Selçuklu’nun tarihsel başkentine  il numarası 42 diye tam 42 katlı gökdelen diktiler…

     

    KONYA’DA KENT VE MİMARLIK

     

    “Yakın yıllarda bu kente 2 kule dikildi. Ne var ki her ikisine de izin veren belediye başkanları son seçimlerde kaybettiler... Şimdi duyduğumuza göre 3. kule için de imar hazırlığı varmış. Umarız, yeni başkan seçim sonuçlarını da   dikkate alarak karar verir..”

     

    Konya’daki Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yard.Doç.Dr. Osman Nuri Dülgerler’in konuşması böyle sonlanmıştı... 

     

    Ardından söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise  “Sayın Dülgerler’in söylediklerini not aldım...” dedikten sonra şunları ekledi; “Selçuklu’nun başkentinde tarihi eserlerimize yakışır bir imar yaratmak hepimizin görevi... Bunu sağlamak için Mimarlar Odası’yla işbirliğine hazırız...”

     

    Vali Ahmet Kayhan’ın konuşması da sanki bir kent bilimcisinin bildirisi gibiydi. Yerel yönetimlerin imar yetkilerine dikkat çekerek özetle dedi ki; “Kent için karar verenler, yetkilerini kullanırken tarihin bir daha geri gelmeyeceğini ve kültür mirasıyla birlikte yaşamanın  gelecek kuşakların da hakkı olduğunu unutmamalıdırlar…”

     

     

    TÜRKİYE KONGRELERİ…

     

    2005 yılının temmuz ayında tüm ülkelerden yaklaşık 10.000 mimar İstanbul’a gelerek “Kentler ve Mimarlığı” tartışacaklar. 

     

    Uluslararası Mimarlar Birliği’nce (UIA) üçer yıl arayla değişik ülkelerde düzenlenen Dünya Mimarlık Kongreleri’nin 22.sine  ev sahipliği yapacak olan Mimarlar Odası, aynı konunun şimdiden yurt düzeyinde irdelenmesi amacıyla 7 bölgede “Türkiye Kongreleri  planladı.

     

     Her birinde  o bölgenin kentlerine bakılarak belirlenen farklı temalarla kentler ve mimarlığın ele alınacağı Türkiye Kongrelerinin   birincisi Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya-Selçuklu Belediyesi, Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü ve Konya Ticaret Odası’nın da destekleriyle,  25-26.Haziran.2004 günlerinde Konya’da yapıldı.

     

     

     “SELÇUKLU KULESİ”(!)

     

    “Tarihin Başkentlerinde Anıtsal Yapılar ve Yeni Mimari Çevre” temasıyla düzenlenen Konya kongresine katılanların ister istemez dikkatlerini çeken “örnekler” ise kentin silüetinde yükselmeye başlayan “gökdelenler”di...  

     

    Tarihin bu başkentine, ilk kuleyi yakın geçmişte “Kombassan” gurubu dikmiş.... Geçen yerel yönetim döneminde de  Selçuklu Kulesi” adıyla 42 katlı ikinci gökdelenin temeli atılmış... Ancak aynı Selçuklu’nun anıtsal yapılarını kent silüetinden silip atan bir binaya bu adın verilmesi tepki toplayınca, “Kule Site” olarak yükselmiş...

     

     11 Haziran 2004 günü  yine Konya’daydık. Üst katlarında henüz “kaba inşaat”ı tamamlanmış bu kulenin, zemin katındaki “alışveriş ve eğlence merkezi”, TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın katıldığı şatafatlı bir törenle açılmıştı. Binanın ne zaman tamamlanacağı yönündeki merakımız ise  yanıtsız kalmıştı...

     

    Çünkü Kule Site’ye belediye ortak… 42 katın üleşiminde sonradan sorunlar çıkmış olmalı ki son yerel seçimlerden bu yana inşaatta duraksama var…

     

     

    KONYA BİLDİRGESİ

     

    Mimarların Konya Kongresinde, bu kentle birlikte Antalya ve Kayseri için de kent ve mimarlık ilişkisini irdeleyen bildiriler sunuldu. İTÜ Rektörü Prof.Dr.Gülsün Sağlamer, aynı temayı genel açınımlarla irdelerken, Mimarlar Odası şubeleri kendi saptamalarını örneklerle  sundular. 

     

    Prof.Dr.Kerim Çınar, Prof.Dr. Haşim Karpuz, Prof.Dr. Güven Bilsel, Yard.Doç.Dr.İbrahim Bakır, mimar Hakime Yıldız ve diğer konuk uzmanlar da aynı kentlerle ilgili özgün değerlendirmeler yaptılar. Tartışma ve gözlemlerin ışığı altında hazırlanan “sonuç bildirgesinde” ise özetle şu vurgulamalar yer aldı;

     

    -Her biri Dünya’nın en eski insan yerleşimleri birikimlerini taşıyan kentlerimiz, tarihsel kimliklerinin yeterince gözetilmediği bir “yeni yapılaşma” baskısı ve kuşatması altındadır.  Buna neden olan imar ve planlama kararlarına göre biçimlenmek zorunda kalan yeni mimari tasarımların da aynı kentlere yabancı ve hemen tüm kentlerde birbirine benzer “tekdüze” yapılı çevreleri yaratması kaçınılmaz olmaktadır.

     

    -Mimarlar, kendi meslek tarihleri ve sosyal-kültürel sorumlulukları ile çelişmekte olan bu tasarım ve meslek ortamının “mağdurları  konumundadırlar. Çünkü, sonuçta ortaya çıkan özensiz yapılı çevre, toplum ve kamuoyu gözünde “mimarların ürünü” olarak algılanmakta, bu anlayış mesleğin ve etik değerlerinin yıpranmasına yol açmaktadır.

     

    -Bu nedenlerle, kentlerimizin “uygarca” gelişebilmesi için, sadece meslek kuruluşlarının ve üniversitelerin değil, toplumun tüm kesimlerinin ve ilgili tüm kurumların,  kentlerimizi yeniden mimarlıkla buluşturacak bir imar ve yapılanma politikasını  “hep birlikte” talep etmeleri gerekmektedir.

     

     

     

    SİLLE FORUMU

     

     Konya Kongresi’nin tarihi Sille yerleşmesindeki çay bahçesinde  yapılan son oturumu “forum”du.  Tüm katılımcıları bu eski Rum köyünde ağırlayan Selçuklu Belediye Başkanı Adem Esen ile Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “artık mimarlarla birlikte olmak istiyoruz” dediler.

     

    Mimarlar Odası’nın Türkiye Kongreleri danışma kurulunu oluşturan Prof.Dr.Şengül Öymen Gür, Doç.Dr.Deniz İncedayı, Prof.Dr.Yıldırım Yavuz, Prof.Dr.Ataman Demir ve Prof.Dr.Zekai Görgülü de yerel yönetimlerle mimar ve plancıların “taraf” değil “ortak” olmaları gerektiğini vurgulayan değerlendirmeler yaptılar…

     

    Türkiye Kongreleri’nin ikincisi, 27-28.Ağustos.2004 tarihlerinde Trabzon’da yapılacak. Aynı zamanda Samsun, Ordu ve Giresun’unun da irdeleneceği oturumlar “Kıyı Kentlerinde Yaşam ve Mimarlık” temasıyla gerçekleşecek…

    UYGARLIKLARIN İZİNDE
    OKTAY EKİNCİ

    Bu icerik 1215 defa görüntülenmiştir.