20 Şubat 2006
Avrupa Mimarlar Konseyi ACE’nin 2005 yılı ikinci Genel Kurul toplantısı 18-19 Kasım 2005 tarihlerinde Lüksemburg’daki tarihi yapılardan birinde, Abbaye de Neumunster’de gerçekleştirildi. Genel Kurul aynı zamanda ACE’nin kuruluşunun 15. yılının kutlanmasıyla da aynı zamana rastladı.
Genel Kurul’daki en önemli konulardan biri, ACE’nin yeni dönem başkanı ve yönetim kurulunun seçimiydi. ACE’nin geçen dönem değişen yönetmeliğine göre, kuruluşundan beri dönüşümle sürdürülen başkanlık sisteminin yerini başkanlık seçimi aldı. Yapılan seçimlerde, Fransız meslek kuruluşu CNOA’dan aday olan Jean-François Susini, 13 ülkeden toplam 185 oy alarak başkanlığa seçildi. Buna karşılık, Finlandiya SAFA’dan gelen ve daha önce ACE başkanlığı görevinde bulunmuş olan Juhani Katainen 14 ülkeden toplam 155 oy aldı.
Yönetim Kurulu için yapılan seçimler sonucunda Olgierd Dziekonski (IARP-Polonya), Luciano Lazzari (CNAPPC-İtalya), Janis Lejnieks (LAS-Letonya), Fabian Llisterri Montfort (CSCAE-İspanya), Katarina Nilsson (SA-İsveç) ve Pierre-Henri Schmutz (CSA-İsviçre) göreve gelirken, Peter Benuska (SKA-Slovakya), Rob Budding (BNA-Hollanda), David Felice (KTP-Malta), Tonu Laigu (EAL-Estonya) ve John Wright (RIBA-İngiltere) rotasyon kapsamında ülkelerine görev sırası geldiğinden seçim olmaksızın, doğrudan Yönetim Kurulu’na girdiler.
Gündem maddelerinin tartışılmasına başlamadan önce, ACE’nin son dönem başkanı Marie-Hélène Lucas kısa bir konuşmayla geçtiğimiz çalışma döneminin önemli konularını özetleyerek, ACE’nin Avrupa’da giderek daha etkin bir rol üstlendiğini söyledi. ACE’nin, çalışma alanını yalnızca teknik yaklaşımla sınırlamadan, kendini daha siyasi bir duruşla ifade etmesinin her geçen gün daha önem kazandığını vurguladı. Bu siyasi yaklaşımın, özellikle yeni kabul edilen Yeterlikler Direktifi olmak üzere birçok yasal düzenlemede ACE’nin mesleğe ilişkin görüşlerinin dikkate alınmasıyla sonuçlandığını aktardı.
Toplantının en önemli beş gündem maddesi, ACE Stratejisi, İç Pazarda Hizmetler (SIM), Mimarlık Politikası ve Avrupa Parlamentosu’yla İşbirliği olarak sıralanıyordu.
ACE’nin önümüzdeki üç yıllık dönemde izleyeceği yolu belirlemeyi amaçlayan ACE Stratejisi, Avrupa Komisyonu’nun mesleki hizmetlere ve özellikle de mimarlık hizmetlerine karşı yeterince hassas davranmamasını sert bir dille eleştiren ve ACE için teknik bir duruştan daha çok siyasi bir duruş tanımlayan bir dizi belgeden oluşuyor. Tüm bu belgeler, ACE’nin güçlü bir duruş sergileyerek önümüzdeki süreçte mimarlık mesleğinin çıkarlarını savunacağı konusunda ifadeler içeriyor. Ayrıca ACE, 2007 yılında yeni bir politika kitabı yayımlamayı planlıyor.
SIM Direktifi’ne ilişkin görüşmelerde, direktif üzerine yapılan eleştirilerin yoğunluğu vurgulandı. Son gelişmeler dahilinde, mimarlık alanının menşe ülke ilkesinden muaf tutulacağı aktarılarak, ACE’nin özellikle mesleki sorumluluk sigortaları konusunda, sorumluluğun mimarların yanısıra inşaat sektörünün tüm bileşenlerince paylaşılmasını sağlayacak bir düzenleme yapılması için çaba sarfedeceği belirtildi. Direktif’in Avrupa Parlamentosu’ndaki ilk okumasının 2005 yılı bitmeden yapılması bekleniyor. Ayrıca yine bu başlık altında, “Avrupa’da Mimarlık Hizmeti Sunucuları İçin Etik Kurallar” ve “Mimarlık Hizmetlerinde Fiyat Kırmaya Karşı Karar” da kabul edildi.
Mimarlık Politikası’na ilişkin görüşmelerde, Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu ile gittikçe yakınlaşan işbirliği konusunda bilgilendirme yapılarak, tüm ACE üyesi meslek kuruluşlarına ülkelerindeki Kültür Bakanlıkları ile işbirliği içinde kendi mimarlık politikalarını geliştirmeleri konusunda çağrı yapıldı.
Avrupa Parlamentosu ile İşbirliği konusunda ise ACE’nin Parlamento içinde veya parlamenterlerle ortak olarak yaptıkları çalışmalar konusunda bilgi verilerek, bu konuda çalışmalara olan desteğin sürdürülmesine karar verildi.
Genel Kurul toplantısındaki önemli gelişmelerden biri de, bir süredir Avrupa ve Amerika meslek kuruluşları arasında müzakereleri süren Mesleki Yeterliklerin Karşılıklı Tanınması Anlaşması’nın imzalanmasıydı. ACE ile Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) ve Amerikan Mimarlık Kayıt Kurulları Konseyi (NCARB) arasında imzalanan anlaşma, henüz yasal bağlayıcılığa sahip olmamasına rağmen, gelecekte hükümetlerararası imzalanacak bir anlaşmaya altlık sağlama amacını taşıyor ve ayrıca anlaşma metninde belirtildiği üzere, sözkonusu şartlar ACE’nin şimdiki üyeleri kadar gelecekteki üyelerini de, yani Türkiye’yi de kapsamına alıyor. ACE, ilk karşılıklı tanıma anlaşmasını 2001 yılında Meksika’yla gerçekleştirmişti. 2006 yılı başlarında ise Kanada ile benzeri bir anlaşmaya varılması bekleniyor.
Kasım 2005’te Lüksemburg’daki ACE Genel Kurulu tutanaklarına Türkçe olarak ulaşmak için:
http://www.mo.org.tr/UIKDocs/genkurul_kas05.pdf
ACE Politikalar Gündemi’ne Türkçe olarak ulaşmak için:
http://www.mo.org.tr/UIKDocs/politikgundem.pdf
ACE 2006 – 2008 Çalışma Programı’na Türkçe olarak ulaşmak için:
http://www.mo.org.tr/UIKDocs/calismaprogrami.pdf
Avrupa’da Mimarlık Hizmeti Sunucuları İçin Etik Kurallar’a Türkçe olarak ulaşmak için:
http://www.mo.org.tr/UIKDocs/avrupaetik.pdf
ACE, AIA ve NCARB Arasında Mesleki Yeterliklerin Karşılıklı Tanınması İçin Anlaşma’nın Türkçe çevirisine ulaşmak için:
http://www.mo.org.tr/UIKDocs/karsiliklitanima.pdf
Fiyat Kırmaya Karşı Karar’a Türkçe olarak ulaşmak için:
http://www.mo.org.tr/UIKDocs/fiyatkirma.pdf
Bu icerik 1019 defa görüntülenmiştir.
|