MART 2025
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
 
    Haberler
     
    Avrupa Yapı Teknolojisi Platformu Versay Toplantısı

    30 Kasım 2006

     

    AB’de yapı sektörüne yönelik araştırmaları geliştirmek ve desteklemek amacıyla belirli aralıklarla çeşitli toplantı ve etkinlikler gerçekleştiren Avrupa Yapı Teknolojisi Platformu’nun bu yılki büyük toplantısı 21-22 Kasım 2006 tarihlerinde Fransa-Versay’da gerçekleştirildi. 300’ü aşkın katılımcının yer aldığı konferans programı, Avrupa’da yapı sektörü araştırmaları ve AB Çerçeve Programları’nda yapı sektörü için olanaklar konusunda verimli bir bilgilendirme ve ilişki kurma ortamı sağladı.

     

    Konferansın açılış konuşmaları, Fransa Çevre Bakanı Nelly Olin, Avrupa Komisyonu Bilim ve Araştırma Komiseri Janez Potocnik ve Avrupa Yapı Teknolojisi Platformu Üst Düzey Yönetim Kurulu Başkanı Michel Cote tarafından yapıldı ve platformun devletler düzeyinde oldukça güçlü destek bulduğunu yansıttı. Özellikle Çevre Bakanı’nın konuşması, binalarda enerji performansı ve yapı sektörünün çevresel açıdan değerlendirilmesi konusunda oldukça net ve kararlı ifadeler içeriyordu.

     

    İlk oturumda, Avrupa Komisyonu Araştırma Genel Müdürlüğü’nden Christos Tokamanis’in gerçekleştirdiği “7. Çerçeve Programı’nda Yapı Sektörü İçin Olanaklar” sunuşunda, 7. ÇP kapsamında yapılacak çağrıların her biri için öncelikli olması beklenen alanları aktardı. Yine aynı gün içinde Platform yöneticilerinin yaptıkları sunuşlarda, Platformun geleceği ve yapı sektöründe araştırma öncelikleri konularındaki gelişmeler anlatıldı.

     

    Bir diğer oturumda, tünel inşaatlarını konu alan Tunconstruct, endüstriyel inşaat teknolojilerini konu alan Manubuild, doğal taş üretiminin geliştirilmesi hakkındaki I-Stone gibi projelerin hedefleri ve elde ettikleri sonuçlar aktarıldı. Aktarılan projelerin bazıları genel bir nitelik taşıyan, henüz çok gelişmemiş nitelikte projeler olmasına karşın, özellikle I-Stone ve Manubuild projeleri elde ettikleri somut sonuçlar nedeniyle dikkat çekiciydi.

     

    Yapılan sunuşlar arasında, sürdürülebilir yapılar ve kentler için Avrupa çapında enerji stratejilerini konu alan, müşteri ve kullanıcıların ihtiyaç ve istekleri üzerinde duran ve engellilerin erişimi için yapı teknolojileri konusunu ele alan çeşitli sunuşlar da toplumsal boyutları nedeniyle önem kazanmaktaydı.

     

    İkinci günün önemli oturumlarından biri, Avrupa çapında farklı alanlarda faaliyet gösteren ve inşaat sektörüyle doğrudan veya dolaylı olarak ilgili olan çeşitli teknoloji platformlarının sunuşlarını içeriyordu. Karayolu Taşımacılığı (ERTRAC), Çelik (ESTEP), Sürdürülebilir Kimya (SUSCHEM), Orman (FTP) ve Endüstriyel Güvenlik (ETPIS) gibi birtakım teknoloji platformları yaptıkları sunuşlarda çelik yapı malzemesi ve sistemleri, malzeme kimyası, ahşap sistemler ve inşaat alanlarında güvenlik konuları gibi yapı teknolojisi platformlarıyla çakışan araştırma alanlarını aktardılar.

     

    Ayrıca konferansın sonuna doğru yapılan bir oturumda, yapı sektörüne Avrupa dışından bakışlar içeren, Çin, ABD, Kanada, Singapur ve Avusturalya’ya değinen sunuşlar yer alıyordu.

     

    Her iki günün öğleden sonraları, AB fonlarından yararlanmak üzere proje sunmaya hazırlanan kişilerin ve kurumların ilişki kurarak ve fikir alışverişinde bulunarak projelerini geliştirmelerini amaçlayan paralel oturumlara (brokerage event) ayrılmıştı. Benzer konularla ilgilenen proje sahipleri çeşitli toplantı salonlarında biraraya gelerek projeleri tartıştılar ve hatta proje ortaklıklarına girdiler. Bu toplantılar oldukça önemli bir görüş alışverişi platformu sağladı.

     

    Konferans sırasında ayrıca ulusal yapı teknolojisi platformuna sahip her ülkeden bir yetkili temsilcinin katıldığı kısıtlı sayıda katılımcıyla yapılan bir görüş alma toplantısı (mirror group) da gerçekleştirildi. Bu toplantıda, Platform yöneticileri ve Avrupa Komisyonu yetkilileri çeşitli ülkelerin araştırma öncelikleri hakkındaki görüşlerini aldılar, süreçlerle ilgili bilgilendirme yaptılar.

     

    Tüm bu toplantıları, Avrupa Yapı Teknolojisi Platformu’nun gelişimi ve Çerçeve Programı’nın yapı sektöründe yapılacak araştırmalar için sunacağı olanaklar konusundaki bilgi ve belgeyi Türkiye’ye aktarmak üzere, Mimarlar Odası izledi.

     

    Konferansta yapılan sunumlara www.ectp.org/plenary.asp  adresinden ulaşılabiliyor.

     



     

     

     

    Bu icerik 1184 defa görüntülenmiştir.