30 Ekim 2006
Temmuz 2000’de Paris’te kurulan Avrupa Mimarlık Politikaları Forumu (European Forum for Architectural Policies-EFAP) Avrupa Birliği’ne üye ülkeler arasında mimarlıkla ilgili konularda işbirliği kurmayı amaçlayan hükümetler arası bir örgüt olarak, bu konudaki iletişim ve paylaşımı sağlamak üzere, kurulduğundan beri farklı AB dönem başkanlıklarında bir dizi etkinlik ve toplantı gerçekleştiriyor. Bu etkinlikler sonucunda 2001 yılında Avrupa Komisyonu’nda Avrupa’da Mimari Kaliteye İlişkin Karar kabul edilmişti. Forum, bu önemli karar metninin ardından önemli belgeler üretmeye devam ederek, gün geçtikçe etkinlik kazanmayı amaçlıyor.
Yapısını yenilemekte olan Forum, bu yeniden yapılanma için en önem kazanan toplantısını 19-21 Ekim 2006 tarihlerinde, Finlandiya’nın AB Dönem Başkanlığı’nın evsahipliğinde Finlandiya-Helsinki’de gerçekleştirdi. Program içinde, Forum’un genişletilmiş olan Yürütme Kurulu toplantısı “Stratejik Eylem Planı” gündemiyle toplanırken, Forum’u desteklemek amacıyla kurulan yeni örgütlenme de ilk Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdi. 19-20 Ekim günleri sabahında Forum’un işleyişiiyle ilgili bu toplantılar gerçekleştirilirken, her iki toplantının sonrasında bir dizi sunuş, tartışma ve değerlendirmeyi içeren “Günlük Yaşamı Kutlamak – Mimarlık Politikalarının Farklı Yönleri” temalı iki günlük bir konferans gerçekleştirildi. İlk günkü toplantı ve oturumlar Alvar Aalto’nun Finlandiya Hall yapısında, ikinci gün ise modern bir yapı olan Helsinki Teknoloji Merkezi’nde yapıldı.
Forum, daha iyi bir yapılı çevreye ulaşmak amacıyla, yapılı çevrenin oluşturulmasında doğrudan veya dolaylı söz sahibi olması gereken üç temel ilgi grubunun katılımı üzerine kuruluyor: “idari kuruluşlar” (ilgili bakanlık/lar), “meslek temsilcileri” (mimarlık kuruluşları vs.) ve mimarlık alanıyla ilgili kuruluşlar (mimarlık müzeleri, araştırma kurumları vs.) Böylece, yapılı çevrenin oluşturulmasında rol alan meslek adamları kadar, politikacılar ve toplumun genelinin de kaliteli yaşama ve çalışma mekânlarının oluşturulması ve mevcut yapılı çevrenin nitelikli bir şekilde korunması ve geliştirilmesi konularında bilinçlendirilmesi amaçlanıyor; tüm bu konuların Avrupa’nın kalkınma poliitkaları ve programlarının ayrılmaz bir parçası olması hedefleniyor.
Forum, yılda iki kere AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten ülkelerin evsahipliğinde gerçekleştirilen toplantılarla işleyişini sürdürüyor. Yürütme Kurulu ve Genel Kurul toplantılarında, gündemdeki konular değerlendirilerek karara bağlanıyor. Yürütme Kurulu’na isteyen her ülkeden yukarıda belirttiğimiz üç ilgi grubundan kurumlar ve kişiler katılırken, Genel Kurul toplantısında yalnızca aidat vererek resmi üye olan kurumlar ve kişiler oy verebiliyor. AB üyesi veya aday ülkelerden, ayrıca Avrupa Ekonomik Alanı veya serbest ticaret anlaşması kapsamındaki ülkelerden gelen kurumlar veya kişiler Forum’a üye olabiliyorlar. Helsinki’de yapılan toplantı sırasında Türkiye Mimarlık Politikası oluşturmaya yönelik çalışmalarını katılımcılara aktaran ve başvuruda bulunan Mimarlar Odası da Forum’un hem Yürütme Kurulu’na üye oldu, hem de Genel Kurul’da oy verme hakkına sahip oldu.
Forum’un Genel Kurul toplantısı sonunda, Avrupa Komisyonu’nu hem kültür hem de diğer politikalarında mimarlığa daha büyük önem vermeye çağıran Helsinki Metni oluşturularak kamuoyuna açıklandı.
Konferans programı ise temel olarak dört anafikre dayalı oturumlardan oluşuyordu:
- Politik aktörler veya toplumda öne çıkan figürlerin mimarlık konusundaki çalışmaları ve görüşleri (Örneğin Hollanda’dan katılan devletin baş mimarı Mels Crouwel ve İngiliz Başbakanına danışmanlık yapan Norman Foster’ın sunuşları)
- Mimarlık politikaları için bir ülke modeli olarak Finlandiya (1998 yılında mimarlık politikasını kabul eden ve şu anda birçok bölgesi veya kentinin yerel politikalara sahip olduğu Finlandiya örneği)
- Mimarlık politikalarında geleceğe yatırım yapmak (Çeşitli ülkelerde mimarlıkla ilgili olarak yapılan araştırma projelerine ilişkin sunuşlar; çocuk ve mimarlık konusunda yapılan çalışmaların sunumu)
- Avrupa imajının tanımlanması (Küresel-yerel tarışmasının siyasi bilimler perspektifinden sunumu; ayrıca farklı ülkelerden gelen çeşitli meslek dallarından uzmanların Avrupa’nın doğu-batı ekseninde sahip olduğu kültürel farklılıkları yansıtmaları)
Ayrıca bu kapsamda yapılan sunuşların ardından, Londra Tasarım Müzesi Müdürü ve mimarlık eleştirmeni Deyan Sudjic bir kapanış konuşması yaptı. Sudjic’in konuşması genel olarak mimarlığın son dönemlerde bir imgeye indirgenmesinin ve medyada da ünlü mimarların yaptıkları işlerle sınırlıymış gibi yansıtılmasının bir eleştirisini içeriyordu.
Forum toplantıları ve konferansa paralel olarak, katılımcıların Finlandiya mimarlığını ve mimarlıkla ilgili kuruluşlarını daha yakından tanıması amacıyla bir dizi sosyal ve kültürel etkinlik de düzenlendi. Bunlardan en önemlileri, Finlandiya Mimarlık Müzesi’nin gezilmesi, müzenin Finlandiya’da bazı yapıları bulunan Eero Saarinen’in proje ve yapılarını içeren ve Kunsthalle binasında düzenlediği sergide buluşma ve ayrıca tüm programdan sonra son gün gerçekleştirilen, Alvar Aaalto yapılarını da içeren mimarlık ve kent turuydu.
Forum toplantıları ve konferans programının tümünde göze çarpan en önemli özellik hiç şüphesiz hem katılımcılar hem de konuşmacılar arasında mimarlık dışında çok farklı alanlardan gelen kişiler bulunmasıydı. Katılımcılar arasında birçok bakanlık ve yerel yönetim görevlisi, mimarlık, mühendislik ve sosyal bilimler dallarından akademisyen, inşaat şirketleri ve yapı malzemesi üreticilerinin temsilcileri, yani mimarlık ve yapılı çevreyle herhangi bir şekilde ilgisi olan tüm gruplardan kurumsal temsilciler ve bireysel katılımcılar bulunuyordu. Yapılan tartışma ve değerlendirmede, farklı bakış açıları arasında fikir alışverişi olduğu ve bu tür karma bir grubun geleceğe yönelik plan yapmada çok önem kazandığı açıkça görüldü. Bu ortam sayesinde iki gün süren oturumlar sonuna kadar ilgiyle izlendi.
Forum’un bir sonraki etkinliği Almanya’nın AB Dönem Başkanlığı sırasında Nisan 2007’de Hamburg’da gerçekleştirilecek.
Forum’un işleyişi, Helsinki programı ve toplantı sonunda oluşturulan Helsinki Metni hakkında daha fazla bilgi için:
www.architecture-forum.net
Avrupa’da Mimari Kaliteye İlişkin Karar metnine ulaşmak için:
www.mo.org.tr/UIKDocs/AVRUPA.pdf
Toplantı ile ilgili tüm belgeler ve Oda raporları için:
http://www.mo.org.tr/index.cfm?sayfa=Ubelge&sub=12
Bu icerik 1168 defa görüntülenmiştir.
|