Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE), mimarların mesleğe kabul süreci ve öncesiyle ilgili konulardaki çalışmaları Mesleğe Kabul Tematik Çalışma Grubu aracılığıyla yürütüyor. Bu tematik grup mimarlık eğitimi, mesleki yeterlilikler, mesleki deneyim / staj, akreditasyon / validasyon ve diğer disiplinlerle etkileşim başlıklarında çalışan alt çalışma gruplarını biraraya getiriyor. 19 Haziran 2009’da Paris’te Tour Montparnasse binasında gerçekleştirilen toplantı bu tematik çalışma grubuna ait alt grupların ortak toplantısı olarak düzenlendi. Katılımcılar arasında, Mimarlar Odası adına Deniz İncedayı da bulunuyordu.
Toplantının önemli gündem maddeleri arasında, mesleki yeterliliklerin tanınması konusundaki düzenlemeler ve gelişmeler, ACE politikası ve Bolonya süreci arasındaki ilişkiler ve mimarlık eğitiminin temel ilkelerinin değerlendirilmesi bulunuyordu. Paris’te yapılan toplantıda ACE’nin bu konulardaki mevcut pozisyonu değerlendirildi, geleceğe yönelik öneriler yapıldı.
AB’nin Mesleki Yeterlilikler Direktifi’nin mimarlıkta yeterliliğin tanınması için asgari 4 yıl mimarlık eğitimi ve sınav şartı getirmesine karşılık ACE, mimarlık için asgari 5 yıl eğitimin şart olduğunu ve bunun ardından 2 yıllık bir mesleki deneyim süresinin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini savunuyor. Bu konuda AB kurumları ve üye ülkelerinde lobi faaliyeti yürütüyor. ACE aynı zamanda, Bolonya süreci kapsamında 3+2 türünden iki aşamalı ve kesintili eğitim sürelerinin benimsenmesinin mimarlık alanında olumsuz sonuçlar doğuracağını düşünüyor. Eğitimin ilk aşamasından sonra yeterince bilgi ve deneyime sahip olmayan teknik adamların ortaya çıkacağı, bu kişilere mimar yetkisi verilmesinin mümkün olmadığı ve bu durumda toplumun, “mimarlık eğitimi almaya başlamış ve yarıda bırakmış” bu kişiler ile “mimar” unvanı arasında kavram karmaşası yaşayacağını vurguluyor.
ACE ve çalışma alanları hakkında daha geniş bilgi için:
www.ace-cae.eu
Bu icerik 1150 defa görüntülenmiştir.