
Uluslararası Mimarlar Birliği’nin (UIA) 112. Konsey Toplantısı 30-31 Temmuz 2009 tarihlerinde Brezilya’nın Arjantin ve Paraguay sınırındaki kenti Foz do Iguaçu’da (Iguazu Şelaleleri), gerçekleştirildi. Toplantının ardından, konsey üyelerinin de davet edildiği “Sınır Kentleri ve Kentsel Gelişme” başlıklı uluslararası bir konferans düzenlendi. Konferansta dünya sınır kentlerinde ve bölgelerinde kentsel gelişme, kimlik ve çevre sorunları farklı ülkelerden katılımlarla tartışmaya açılıyordu. Konferans, UIA’nın yanı sıra, Brezilya Mimarlar Odası (Parana Bölgesi), Brezilya Federal Yönetimi, ITAIPU Teknolojik Parkı ve diğer bazı kuruluşların da desteğiyle gerçekleştirildi.
UIA Konsey Toplantısı’nda 2008 Torino Dünya Mimarlık Kongresi sonrasındaki gelişmeler eğitim, meslek pratiği, sürekli mesleki gelişim ve uluslararası ilişkiler çerçevesinde değerlendirildi ve 2008-2011 dönemi için vizyon ve hedefler tartışıldı. Toplantıya Türkiye Mimarlar Odası adına UIA 2. Bölge Konsey Üyeliği görevini yürüten Deniz İncedayı katıldı. UIA Yönetim Kurulu Üyeleri ve UIA'nın 5 ayrı bölgesinden seçilmiş olan Konsey Üyeleri’nden oluşan UIA Konseyi, yapılan çalışmaları değerlendirmek, uluslararası iletişimi sağlamak ve gündemdeki konuları paylaşmak amacıyla yılda iki kez toplanıyor. UIA politikalarının yanı sıra, bürokratik işleyişe ilişkin kararlar, bütçe görüşmeleri ve yönetim kararları da bu toplantılarda ortak olarak alınıyor.
Toplantının eğitimle ilgili gündeminde, UNESCO-UIA Şartı’nın uygulanması konusu ağırlık kazandı. 2002’de kabul edilen UNESCO-UIA Şartı mimarlık eğitiminde, disiplinlerarası anlayışın, mimarlığı toplumsal ve kültürel boyutlarıyla değerlendiren yaklaşımın geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını öngörüyor ve çağdaş toplumun sosyal/kültürel gereksinimlerini karşılayan bir eğitim sistemini araştırıyor. Şart, gerekli görülen revizyonlara açık değerlendiriliyor ve eğitimde çok boyutlu mimarlık anlayışının, kamu fikrinin, sosyal sorumluluğun, etik sorgulamanın, kültürel açılımların konumunu ve içeriğini araştırıyor.
UIA’nın eğitim alanında yürüttüğü çalışma grupları 3 ana başlıkta toplanıyor: “UNESCO-UIA Şartı ve Validasyon”, “Sürdürülebilirlik ve Miras” ve “Öğrenme, Araştırma ve Uygulama.” Eğitim konusuyla bağlantılı olarak, Sürekli Mesleki Gelişim (SMG) sisteminin dünyada tanınması ve yaygınlaşması, içeriğinin zenginleştirilmesi ve bu konuda uluslararası web bağlantılarının geliştirilmesi hedefleri de tanıtıldı. Türkiye Mimarlar Odası’nın da üyesi olduğu UIA SMG Programı, etkinlikleriyle ağını genişletmeyi ve sağlayacağı erişimlerle uluslararası alanda yaygınlaşmayı amaçlıyor.
Meslek Pratiği alanında çalışmalarını sürdüren komisyon ise amaçlarını, uluslararası standartları oluşturmak, uygulama alanı için bir “yönetim planı” tasarlamak, eğitim, staj, meslek pratiği konularında hareketliliği desteklemek, mimarlar için olanakları artırmak ve farklı kültürler, eğitim sistemleri, ekonomiler arasında diyalogu desteklemek olarak tanımlıyor. Toplantıda, ele aldıkları çalışma başlıklarında ve “sürdürülebilirlik”, “kaynak yaratımı”, “sınır ötesi pratik ve eğitim”, “küresel çalışma koşulları”, “etik ilkeler”, “kamu hakları”, “entelektüel içerik” konularında fikirsel üretimlerini sergilediler.
Diğer çalışma grupları ve komisyonlar da sürdürdükleri çalışmaları özetleyerek Konsey Üyeleri’ne tanıttılar. UIA yeni dönemde çalışma alanları olarak, “Sürdürülebilir Gelecek İçin Mimarlık”, “Afetler”, “Kutsal Mekânlar”, “Miras”, “İnsan Yerleşimleri ve Çevre” temalarına ağırlık veriyor. Kendi içinde oluşturduğu komisyon çalışmalarının yanı sıra, dünya mimarlarıyla iletişimi güçlendirmek, meslek alanında ürettiklerini yaygınlaştırmak amacıyla yayın organlarıyla işbirliği çalışmalarını sürdürüyor.
Toplantıda, eğitim alanında UNESCO-UIA Şartı revizyonu, “sürdürülebilir gelecek için mimarlık” teması, staj ve meslek pratiği alanında hareketlilik programlarının geliştirilmesi, kamu hakları ve sosyal sorumluluk temalarının mimarlıkta ve eğitiminde desteklenmesi amaçları ağırlık kazanan başlıklar oldu.
Önceden belirlenmiş olan gündeme ek olarak, “Filistin’de Adalet İçin Mimarlar ve Plancılar” (APJP) Örgütü Başkanı ve RIBA Üyesi Abe Hayeem imzasıyla UIA Başkanı’na iletilen mektup da ele alındı. Mektupta ve birçok mimar tarafından imzalanmış olan bildiride, İsrail’in Filistin topraklarındaki işgalci politikasında mimarlığın araç olarak kullanılması kınanıyor ve dünya mimarları bu konuda duyarlılığa davet ediliyordu.
UIA konsey üyeleri, 2008-2011 dönemine ait çalışmalarını ve toplantılarını sürdürecekler. 2011 UIA Tokyo Dünya Mimarlık Kongresi ve Genel Kurulu’nda ise daha geniş çerçevede değerlendirmeye ve tartışmaya açacaklar.
UIA belgelerine, toplantı katılım raporlarına ve UIA’nın İsrail’in yerleşim yerleri kurma politikasıyla ilgili mektubuna ilişkin Mimarlar Odası basın açıklamasına www.mo.org.tr adresindeki Mimarlar Odası web sayfasında, UIA belgeleri ve Basın Açıklamaları bölümlerinden ulaşılabiliyor.
Bu icerik 1232 defa görüntülenmiştir.