|
427
EKİM-KASIM 2022
|
 |
-
İclal Dinçer, Prof. Dr., YTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
-
Ömer H. Kıral, Y. Şehir Plancısı
-
Yiğit Acar, Dr. Öğretim Üyesi, Bilkent Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Kazım Erol, Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı
-
Hülya Turgut, Prof. Dr., Özyeğin Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, IAPS-CS Koordinatörü
-
Duygu Ergenç,Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü Kültürel Mirası Koruma Programı, ICOMOS Türkiye
-
Şebnem Önal Hoşkara, Prof. Dr., Doğu Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Bölümü, Kentsel Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı
-
Lale Özgenel, Prof. Dr., ODTÜ Mimarlık Bölümü
-
Canan Ganiç, Doktora Öğrencisi, İTÜ Mimari Tasarım Programı
İpek Akpınar, Prof. Dr., İYTE Mimarlık Bölümü
-
İmre Özbek Eren, Prof. Dr., Marmara Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Özge Gündem, Dr. Öğretim Üyesi, MSGSÜ Mimarlık Bölümü
-
Gaye Cansunar Yetkin, Dr. Öğretim Üyesi, Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Önder Aydın, Doç. Dr., Gazi Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Özgür Demirkan, Doç. Dr., Giresun Üniversitesi Mimari Restorasyon Bölümü
-
Gürkan Okumuş , Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü Doktora Öğrencisi
Özgür Ediz , Prof. Dr., Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü
-
Betül Ergün, Arş. Gör., Trakya Üniversitesi Mimarlık Bölümü
KÜNYE
|
|
 |
MİMARLIK DÜNYASINDAN
DÜNYA MİMARLIK GÜNÜ’NÜN 2022 TEMASI BELİRLENDİ
Her yıl Ekim ayının ilk pazartesisi kutlanan Dünya Mimarlık Günü’nün 2022 teması, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından “architecture for well-being” (refah / esenlik için mimarlık) olarak belirlendi. COVID-19 pandemisi ve diğer yıkıcı afetler de dahil olmak üzere güncel küresel halk sağlığı krizlerine çözüm sunmak için, UIA Genel Kurulu, 2022’yi “UIA Sağlık için Tasarım Yılı” ilan etti. Bu mutabakat, mimarlar ve işverenlerini yapılarda sağlığı geliştirmek, daha sağlıklı mekânlar yaratmak ve iyileştirici tasarımlar üretmek için “kanıta dayalı tasarım” (evidence-based design) yaklaşımına yönlendirmeyi teşvik ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) sağlığı; “yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik hali” olarak ve “ırk, din, siyasi inanç, ekonomik veya sosyal durum ayrımı yapılmaksızın her insanın temel haklarından biri” şeklinde tanımlanıyor. Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından kutlanan Dünya Mimarlık Günü‘nün teması da “UIA Sağlık için Tasarım Yılı” hedeflerine uygun olarak seçildi. Dünya Mimarlık Günü‘nde yapılı çevrenin insanların sağlığı üzerindeki etkisi göz önünde bulundurularak, tasarımda sağlık ve esenliğin her proje, uygulama ve ölçekte temel bileşen olması gerekliliği vurgulanacak. UIA, mimarların çevre üzerinde olumlu bir etki yaratırken insanlığın fiziksel, duygusal, çevresel, ekonomik ve sosyal sağlığına nasıl daha fazla katkıda bulunabileceğini incelemek için sağlığı koruyarak, geliştirerek ve geri kazandırarak hayatımızı daha iyi hale getirmede mimarlığın rolünün ötesine geçilmesini hedefleyecek.
Ayrıntılı bilgi için https://www.uia-architectes.org/en/world-architecture-day/architecture-for-well-being/ adresi ziyaret edilebilir. Mimarlığın "refaha" nasıl katkıda bulunabileceğine ilişkin UIA tarafından 3 Ekim 2022'de uluslararası ölçektedüzenlenecek seminere ilişkin detaylı bilgiye ise https://www.uia-architectes.org/en/news/2022-world-architecture-day/ adresinden erişilebilir.
Bu icerik 3303 defa görüntülenmiştir.
|
 |
|
|